Al Prat de Llobregat: MÉS RETALLADES i MENYS INTEGRACIÓ:

La setmana passada, els SSTT del Baix Llobregat, l’Ajuntament i el Director de la zona educativa del Prat, van comunicar als centres públics CEIP Sant Cosme i Institut Dr. Trueta que desapareixien aquest juny i a setembre, tot el seu alumnat, passaria a un nou institut-escola anomenat Prat 3-16, que s’ubicaria en els terrenys que ocupa avui el centre de primària

1) La distribució de l’ oferta educativa a Sant Cosme té fins i tot un tarannà segregador perquè:

- Agrupa tota a població d’una ètnia i unes condicions socials concretes a un Institut Escola 3-16: l’ Escola Sant Cosme + l’ESO que hi havia al IES Doctor Trueta.

-Vincula administrativament l’ altre centre de Sant Cosme -Escola Balmes, més diversa en la seva composició- a un centre de un altre barri “normalitzat”: Institut Ribera Baixa.

-Anul•la la possibilitat de que els alumnes del futur Institut Escola puguin conviure amb alumnes de post obligatòria, ja que els dos cicles formatius que tenia el IES Trueta (de Jardineria i de Activitats Esportives) es mantenen físicament als locals del Trueta, tot i que administrativament es vinculen a IES Ribera Baixa ( que per cert fa una oferta complerta de post obligatòria). D’aquesta forma es produeix una segregació encara més aguda de la que ara existeix i la desaparició de la possibilitat de conviure amb la referència positiva i inclusiva que representaven els cicles al centre.

-El plantejament d’ un Institut Escola fins els 16 , el converteix en un centre subsidiari amb una clara marca assistencial, que impedeix per totes que cap família preocupada pel futur dels seus fils triï aquesta opció.

2) Es creen molts dubtes en relació amb els llocs de treball del professorat, perquè -encara que els SSTT afirmen que no hi haurà cap suprimit o desplaçat, pensem que una fusió de centres provocarà necessariament duplicitat de professorat de la mateixes matèries i, en tot cas, una inestabilitat de la plantilla que agreuja la ja existent.

Es per això que, juntament amb el professorat, les famílies i la resta de sindicats, demanem:

-Que el Departament d’ Educació faci un replantejament d’ aquesta proposta de reordenació de l’ oferta educativa, i que obri una mesa de diàleg amb tots els sectors implicats: pares/mares, professorat, ajuntament.

-Que la oferta que es faci a l’ Institut Escola abasti tots els ensenyaments post obligatoris.

-Que es treballi amb un objectiu clar d’ inclusió – com estableix la LEC- i integració social amb una oferta atractiva i una distribució de la zona educativa de El Prat de Llobregat que ho faci possible.

-Que s’ aclari la funció de les fundacions privades que ja intervenien al IES Doctor Trueta, i que es valori -i s’avaluï- aquesta intervenció.

-Que, en tot cas s’ asseguri l’ estabilitat de les plantilles i l’ afeciència de l’ oferta educativa amb els “experts” en aquest tema que per nosaltres no són altres que els docents que hi treballen des de fa anys al barri.

Joan Escalona

 

Comments are closed.